De branchevereniging VHG (Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners) onderhandelt namens de sector met de vakbonden over de cao. Het resultaat wordt traditioneel Algemeen Verbindend Verklaard. De VHG stelt zich o.a. ten doel om een goede verstandhouding met vakbonden en werknemers te onderhouden.
Op 7 mei 2020 hebben de sociale partners in de hovenierssector een akkoord gesloten om de cao Hoveniers te verlengen tot en met 30 juni 2021. Wel zijn er gelijk afspraken gemaakt voor vervolgoverleg. Zo is later de loonparagraaf aangepast. De corona crisis heeft wel impact op de onderhandelingen gehad maar partijen melden dat de overleggen constructief en prettig zijn verlopen.
Als werknemer bij een hoveniersbedrijf houdt men zich bezig met het onderhouden van tuinen, parken, plantsoenen, groenstroken, terreinen en begraafplaatsen. Maaien, planten, snoeien of bemesten kan solitair uitgevoerd worden of samen met andere hoveniers groenvoorzieningen. Ook het leggen van paden en straatjes behoort tot het takenpakket.
Met het JUM (jaarurenmodel) kan een hovenier optimaal schakelen tussen drukke en minder drukke tijden. De cao biedt ruimte om het personeel extra in te zetten in het seizoen waarbij de meeruren worden gespaard voor die dagen waarop minder werk is of het onwerkbaar weer is.
Ter overweging: Hoe meer regels en hoe meer wijzigingen daarvan, hoe complexer wordt de salarisadministratie. Daar uitbesteden van de salarisadministratie eenvoudig, veilig en voordelig kan, zou dit een lasten verlichtende overweging voor hoveniersbedrijven kunnen zijn.