Bij loonbeslag is het de schuldeiser door wie beslag wordt gelegd op het salaris van de zogenaamde schuldenaar. Het toepassen van loonbeslag komt vooral voor als een schuldenaar weigert aan zijn financiële verplichtingen te voldoen of daar door omstandigheden niet aan kan voldoen. Schuldeisers en deurwaarders zijn bij loonbeslag in het voordeel omdat de schuldenaar niet meer in de gelegenheid is om inkomsten te verbergen of deze uit te geven. Als inningsmiddel is loonbeslag effectief. Voor de deurwaarder maar ook voor de schuldenaar, die meer zicht krijgt op zijn/haar financiële situatie.
Een schuldeiser komt terecht bij een gerechtsdeurwaarder om een loonbeslag uitgevoerd te krijgen. De deurwaarder bezoekt daarna de werkgever van de schuldenaar of een uitkerende instantie. Het doel is een executoriaal of conservatoir beslag te leggen. Bij de eerste vorm ligt er al een vonnis van de rechter en kan het vonnis direct ten uitvoer gebracht worden. De tweede vorm is een bewarende maatregel, in afwachting van een vonnis van de rechter. In dit geval is de schuldeiser verzekerd van betaling wanneer deze, na toestemming van de rechter, overgaat tot invordering.
Als een werkgever te maken krijgt met een loonbeslag op een van de werknemers is het goed om te weten waarop wettelijk beslag mag worden gelegd. In principe is loonbeslag alleen van toepassing op loon en uitkering.