Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) - Kennisbank - Flexmoment
Menu

Begrip: Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG)

Sinds 1 januari 2019 krijgen partners die in loondienst werken via de WIEG het recht op eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Voorbeeld: als een partner 5 dagen 6 uur per dag werkt dan krijgt hij of zij 5 x 6 werkuren = 30 uur verlof. Het loon wordt door de werkgever volledig doorbetaald. Deze verlofdagen kunnen door de werknemer naar eigen inzicht worden opgenomen, mits dit binnen 4 weken na de geboorte wordt uitgevoerd.

Aanvulling van het geboorteverlof vanaf 1 juli 2020

Per deze datum wordt het mogelijk dat partners maximaal 5 weken, dus 5 keer het aantal werkuren per week, gebruik maken van het aanvullend geboorteverlof. Dit aanvullend geboorteverlof is echter onbetaald. Het recht gaat in als het kind van de partner op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. De opname van dit verlof moet dan wel binnen 6 maanden na de geboorte plaatsvinden. Bovendien moeten zij eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.

Compensatie via het UWV tijdens het aanvullend geboorteverlof

Werkgevers kunnen ten behoeve van de werknemer bij het UWV een uitkering voor de aanvullende verlofperiode aanvragen. De hoogte van de uitkering is maximaal 70% van het dagloon en maximaal 70% van het maximum dagloon.

De WIEG komt in de plaats van het kraamverlof

Al op 1 januari 2019 zijn de regels voor het kraamverlof vervallen. Inmiddels is dus de WIEG daarvoor in de plaats gekomen. De duur van het adoptie- en pleegzorgverlof is verlengd van 4 naar 6 weken. Waar dit nog niet gebeurd is wordt werkgevers aangeraden hun personeelsreglement aan te passen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?


Verstuur uw contactgegevens aan ons, dan nemen wij snel vrijblijvend contact met u op.

Uw naam: *
Uw e-mailadres: *
Uw telefoonnr:
Vraag/opmerking: *

* Verplichte velden
Copyright Flexmoment  |  BECONNUMMER:  720665  |  Disclaimer  |  Privacy Verklaring  |  Algemene Voorwaarden en Verwerkersovereenkomst
Design & development by: Timeless Design
x
Vraag via WhatsApp
CHAT MET ONS OP HET NUMMER 085 864 0124 Vandaag beschikbaar: 0:00-0:00
Onze excuses, op dit moment is onze Chat offline
Wilt u met ons Chatten? Gebruik bovenstaand nummer in uw WhatsApp om de chat te beginnen.
Flexmoment helpt klanten in heel Nederland
Sluiten