De agrarische branche kent vele sectoren en beroepsgroepen. Een aantal van die sectoren zijn gericht op het produceren van voedingsproducten, maar ook dienstverlening is een onderdeel. Denk daarbij aan Hoveniers maar evengoed aan de loonbedrijven. De agrariër kiest meestal voor hulp van loonbedrijven omdat bepaalde werkzaamheden maar een paar keer per jaar voorkomen. En dan loont het niet om zelf dure machines en daarvoor opgeleide medewerkers het hele jaar beschikbaar te hebben.
Een korte naam voor Landbouw exploiterende Bedrijven is dus eenvoudigweg Loonbedrijven. Deze zijn veelal actief in de landbouw, zoals de akkerbouw en de tuinbouw, maar ook in het grondwerk in de grond-, weg- en waterbouw.
Materiaal wordt meestal inclusief daarvoor opgeleide medewerkers verhuurd en dit gebeurt vaak op uur- of hectaretarief. Het gaat daarbij om oogstmachines (combies en hakselaars) graafmachines, kranen enz.
Activiteiten die in de landbouw door loonbedrijven kunnen worden uitgevoerd zijn o.a. bemesten, zaaien, uitplanten van pootgoed, oogsten van gewassen, hakselen en dorsen.
Net zo goed als agrarische bedrijven specifiek werk uitbesteden, kunnen loonbedrijven dat op hun beurt ook. Denk daarbij aan de salarisadministratie. Die vraagt tegenwoordig steeds meer aandacht, al is het maar om de wisselende regelgeving. Door de salarisadministratie uit te besteden valt een stuk zorg weg en worden de meeste daaronder vallende verantwoordelijkheden elders uitgevoerd. Online en voor de werkgever van minuut tot minuut te volgen. Niet dat dit echt nodig is. De loonstroken worden immer op tijd online beschikbaar gesteld en blijft alleen het uitbetalen over.
Hier kunt u doorklikken naar informatie over de lopende cao voor de sector Landbouw exploiterende Bedrijven.