Cao  ›  Gespecialiseerde detailhandel in bloemen en planten

Informatie over uw cao

Ga terug
Uw bedrijfsnaam hier? Neem dan contact met ons op.
Klik hier
Ik wil informatie aanmelden
Uw bedrijfsnaam hier? Neem dan contact met ons op.
Klik hier
Beschrijving

VBW, CVAH en AVV hebben overeenstemming bereikt over cao voor de gespecialiseerde bloemendetailhandel

Voor de looptijd van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2022 heeft de VBW (Koninklijke Vereniging Bloemist Winkeliers), mede namens CVAH (branchevereniging voor o.a. de ambulante bloemisten) met de vakbond AVV (De Democratische Vakbond) een cao gesloten voor de bloemendetailhandel. De onderhandelaars beschrijven de cao als een evenwichtig pakket aan afspraken, waarmee zowel de continuïteit van de onderneming als het belang van de werknemer gediend is.

Periodiek overleg vaak met input van de salarisadministratie

Partijen hebben afgesproken dat zij gedurende de looptijd van deze cao periodiek overleg voeren over ontwikkelingen in de branche, kansen en bedreigingen. Begrip voor elkaar en slagvaardigheid zijn o.m. redenen die hieraan ten grondslag liggen.

De werkingssfeer van de cao

Deze cao heeft betrekking op de gespecialiseerde detailhandel in bloemen en planten. Daaronder worden de ondernemingen verstaan waarvan meer dan 50% van de totale omzet bestaat uit de verkoop en/of aflevering van bloemen, planten en/of arrangementen aan de eindgebruiker.
De onderneming kan zijn een gevestigde onderneming in een besloten ruimte die voor het publiek toegankelijk is, met name: een zelfstandige winkel of verkoophal, een zelfstandig bloemenverkooppunt in een supermarkt of grootwinkelbedrijf, station, ziekenhuis of dergelijke (shop in shop), een kiosk, of een verkooppunt dat deel uitmaakt van een keten van bloemenverkooppunten (filiaal of franchise).

De functie onderbouwing is als volgt opgesplitst:

  • Aankomend winkelmedewerker.
  • Winkelmedewerker.
  • Verkoper/binder.
  • Vaktechnisch verkoper/binder.
  • Allround/coördinerend medewerker
  • Bedrijfsleider.

De aanpassingen in het kort:

  1. Voor de loonstijging is het wettelijk minimumloon het uitgangspunt. Aanpassing vindt plaats op 1 januari en 1 juli.
  2. Vanaf 1 januari is de normale werkweek 40 uur en de loontabel is daarop aangepast. Over het uiteindelijke aantal uren kunnen tussen werkgever en werknemer afspraken worden gemaakt.
  3. De reiskostenvergoeding bedraagt € 0,15 per kilometer, geldend vanaf de 11e km per enkele reis.
  4. Per medewerker wordt een (persoonlijk) opleidingsbudget t.b.v. vakmatige ontwikkeling toegekend van 0,5% van de loonsom per jaar.

Als de salarisadministratie te belastend wordt voor de werkgever

Wilt u als werkgever niet teveel belast worden met de administratieve uitvoering van deze cao en de pensioenverzekering? Dan is de volgende oplossing voor u waarschijnlijk goed toe te passen: Doe de salarisadministratie de deur uit. Vele werkgevers gingen u voor. Gelijk na de veilige online overdracht aan een professioneel bedrijf, valt er een last van uw rug.

Copyright BCOP.nl   |   BCOP is onderdeel van HRM Totaal B.V.
KvKnr: 88185486   |   E-mail: info@bcop.nl  |  Disclaimer

Webdesign & webdevelopment by: Timeless Design