De oude cao, van 1 januari tot en met 31 maart 2022, is officieel beëindigd maar de voorwaarden blijven van kracht tot er een nieuwe cao is overeengekomen. De onderhandelingspartners verwachten dat binnen enkele maanden overeenstemming over een nieuwe cao bereikt zal worden. De onderhandelingen worden gevoerd door de werkgeversverenigingen Gebouwschil Nederland (GNL), Vakfederatie Rietdekkers en de Vereniging van Leidekkers (NVVL), allen namens werkgevers en de Landelijke Belangen Vereniging (LBV) namens de werknemers.
In de oude cao, die nu nog tijdelijk van kracht is, is de werkingssfeer in grote lijnen als volgt beschreven: De cao geldt voor hellende dakdekbedrijven, rietdakbedrijven en leidekbedrijven en voor werknemers met een uitvoerende functie en met een ondersteunende functie, die krachtens de arbeidsovereenkomst arbeid verrichten.
Tot de drie eerder genoemde dakdekbedrijven worden gerekend ondernemingen die het dakdekken van hellende daken als hoofdactiviteit verrichten. Daarvoor moet minstens 50% van de omzet worden gehaald uit dakdekken van hellende daken. Het dakdekken van hellende daken omvat ook alle werkzaamheden die verband houden met het geven van advies op dit vakgebied en waar grote specialistische kennis van dak techniek is vereist. Lidmaatschap van één van de werkgeversverenigingen is een voorwaarde om van de cao gebruik te kunnen maken.
Door cao-partijen in de hellende daken sector is het Sociaal Fonds voor Hellende Daken opgericht. Dit fonds heeft ten doel het geheel of gedeeltelijk financieren of subsidiëren van activiteiten, die gericht zijn op het in sociaal opzicht optimaal functioneren van de bedrijfstak. Arbeidsomstandigheden, medezeggenschap en participatie zijn onderwerpen die veel aandacht krijgen. De werkgevers die onder de eerder genoemde werkingssfeer vallen, zijn aan de stichting een verplichte bijage verschuldigd.
De cao partijen hebben deze stichting opgericht met het doel het geheel of gedeeltelijk financieren van scholingsactiviteiten, het stimuleren van opleiding van jongeren en bijscholing. Ook hier geldt een verplichte bijdrage die wordt vastgesteld als percentage van de loonsom.
Voor werkgevers kan het zeer interessant zijn om eens af te wegen of het wel efficiënt is om de salarisadministratie in eigen hand te hebben of te houden. Er zijn steeds meer regelingen om allemaal bij te houden om aan de betreffende voorwaarden te voldoen. Door de hiermee verband houdende werkzaamheden uit te besteden valt er veel zorg weg en wordt tijd gewonnen voor de corebusiness.