De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) hebben op 24 juni 2021 met de werknemersorganisatie CNV Zorg & Welzijn een akkoord gesloten voor een nieuwe cao Kinderopvang 2021-2022. De looptijd van de cao is van 1 juli 2021 tot 1 januari 2023. De cao partijen hebben een algemeen verbindend verklaring (AVV) aangevraagd voor deze cao en deze is inmiddels door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toegekend op 17 januari 2022..
Deze cao is van toepassing op ondernemingen die tegen vergoeding kinderopvang verzorgen voor kinderen. Onder ‘vergoeding’ wordt hier ook verstaan: subsidie met een eventuele ouderbijdrage. Ze doen dit tot de eerste dag van de maand waarop het voortgezet onderwijs voor die kinderen begint. Deze kinderopvang omvat:
a. dagopvang;
b. voor-, tussen-, na- en buitenschoolse opvang;
c. peuteropvang (peuterspeelzaalwerk);
d. (bemiddeling bij) gastouderopvang.
Uitgezonderd is het overblijven. Dit is het toezichthouden op schoolgaande kinderen dat zich beperkt tot het toezicht tijdens de middagpauze.
Biedt een werkgever naast de in deze cao genoemde dienstverlening ook tegen vergoeding andere diensten aan derden aan? Dan kan deze werkgever de cao die geldt voor deze andere diensten toepassen op een medewerker die in hoofdzaak werkzaamheden voor die andere diensten verricht.
Kinderopvang, zoals kinderdagverblijven, kunnen niet zonder een financiële administratie. Het zijn in alle gevallen immers ondernemingen of stichtingen. Het onderdeel salarisadministratie is echter eenvoudig en voordelig uit te besteden, wat de werkdruk in grote mate zal verminderen en de administratieve lasten zal terugdringen.