Hoe gaat de Belastingdienst met stagiaires om? - Kennisbank - Flexmoment
Menu

Hoe gaat de Belastingdienst met stagiaires om?

De Belastingdienst heeft zo haar eigen benamingen en het is voor een ondernemer prettig als deze goed te begrijpen zijn. In dit geval belastingheffingen bij stagiairs. De Belastingdienst kent in dit geval 3 vormen van een dienstbetrekking.

Géén dienstbetrekking bestaat ook

Een stagiair is in de onderneming aanwezig om les of onderricht te krijgen op een aangewezen werkplek en ontvangt alleen een onkostenvergoeding (bijv. een reiskostenvergoeding). In deze situatie is er volgens de Belastingdienst geen sprake van een dienstbetrekking. Omdat er geen sprake is van salaris hoeft er geen belasting te worden afgedragen.

Er is sprake van een echte dienstbetrekking

De stagiair ontvangt een marktconforme financiële beloning (bijv. het minimumjeugdloon of cao loon). De uitbetaling wordt in de salarisadministratie het zelfde verwerkt als bij een normale werknemer. De werkgever dient loonheffingen in te houden en de premies werknemersverzekeringen en de werkgeversheffing zorgverzekeringswet af te dragen.

De dienstbetrekking van de stagiair is fictief

De stagiair ontvangt een stagevergoeding die minder is dan een marktconforme beloning. De Belastingdienst beschouwt dit als een fictieve dienstbetrekking. Werkgevers zijn verplicht om loonbelasting in te houden en de werkgeversheffing zorgverzekeringswet af te dragen. Over de vergoeding hoeven geen premies werknemersverzekeringen te worden betaald.

Antwoord op andere vragen?


Wilt u meer weten over dit onderwerp?


Verstuur uw contactgegevens aan ons, dan nemen wij snel vrijblijvend contact met u op.

Uw naam: *
Uw e-mailadres: *
Uw telefoonnr:
Vraag/opmerking: *

* Verplichte velden
Copyright Flexmoment  |  BECONNUMMER:  720665  |  Disclaimer  |  Privacy Verklaring  |  Algemene Voorwaarden en Verwerkersovereenkomst
Design & development by: Timeless Design
x
Vraag via WhatsApp
CHAT MET ONS OP HET NUMMER 085 864 0124 Vandaag beschikbaar: 09:00-13:00
Onze excuses, op dit moment is onze Chat offline
Wilt u met ons Chatten? Gebruik bovenstaand nummer in uw WhatsApp om de chat te beginnen.
Flexmoment helpt klanten in heel Nederland
Sluiten