Regeling onwerkbaar weer - Kennisbank - Flexmoment
Menu

Regeling onwerkbaar weer

Niet aan het werk bij Regeling onwerkbaar weer. Hoe zit dat?

Voor beroepsgroepen die hun werkzaamheden in de buitenlucht moeten verrichten is er een aantal jaren geleden een regeling in het leven geroepen onder de naam “Onwerkbaar weer”.

Extreem weer kan buiten het bedrijfsrisico vallen

Over het algemeen is het de werkgever die de rekening gepresenteerd krijgt als de weersomstandigheden van dien aard zijn, dat werken niet mogelijk is. Onwerkbaar weer valt onder bedrijfsrisico’s en dus moet de werkgever het loon van de werknemers doorbetalen. Desondanks zijn er uitzonderingen en hoeft de werkgever niet altijd de gehele periode met buitengewone weersomstandigheden door te betalen. Denk daarbij aan strenge vorst, extreme sneeuwval, constante regen of wateroverlast. De verplichting tot doorbetaling van het loon kan dan vervallen, terwijl de werknemers recht op een WW-uitkering kunnen krijgen.

De Regeling onwerkbaar weer is in de cao vastgelegd

Het kan ook zijn dat de regeling in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Het is voor werkgevers en werknemers natuurlijk van belang om te weten op welke basis onwerkbaar weer toepasselijk is. Zo zijn de weersomstandigheden beschreven waarop de regeling van toepassing kan worden. De eerste dagen zijn voor rekening van de werkgever en ook het aantal wachtdagen is afgestemd op het soort noodweer. Na het verstrijken van de betreffende wachtdagen kan de werkgever aanspraak maken op het UWW voor zijn werknemers. Als de aanvraag aan de normen voldoet kan de loonbetaling door de werkgever stoppen en treedt de WW-uitkering in werking. Overigens kunnen er kleine verschillen zijn tussen de cao voorwaarden t.a.v. onwerkbaar weer bij de diverse bedrijfstakken.

WW-uitkering voor werknemers aanvragen bij onwerkbaar weer

Deze aanvraag dient te geschieden bij het UWV. En ook daar zijn spelregels van kracht waar een werkgever rekening mee moet houden. Op de eerste plaats is er bij de UWV een formulier beschikbaar met de haast vanzelfsprekende naam “Aanvraag WW-uitkering wegens onwerkbaar weer”. De spelregels of zoals u wilt, de voorwaarden worden duidelijk door het UWV vermeld. Overigens geeft onze Kennisbank een goed beeld over de werking van onwerkbaar weer en ook wat het UWV van de werkgevers én werknemers verwacht.

Meer weten over de Regeling onwerkbaar weer en de rol van het UWV? Onze kennisbank biedt veel antwoorden. 

Cao

Behorend bij: Regeling onwerkbaar weer

Wilt u meer weten over dit onderwerp?


Verstuur uw contactgegevens aan ons, dan nemen wij snel vrijblijvend contact met u op.

Uw naam: *
Uw e-mailadres: *
Uw telefoonnr:
Vraag/opmerking: *

* Verplichte velden
Staat uw informatie er niet tussen? Neem dan contact met ons op Contact opnemen
Copyright Flexmoment  |  BECONNUMMER:  720665  |  Disclaimer  |  Privacy Verklaring  |  Algemene Voorwaarden en Verwerkersovereenkomst
Design & development by: Timeless Design
x
Vraag via WhatsApp
CHAT MET ONS OP HET NUMMER 085 864 0124 Vandaag beschikbaar: 0:00-0:00
Onze excuses, op dit moment is onze Chat offline
Wilt u met ons Chatten? Gebruik bovenstaand nummer in uw WhatsApp om de chat te beginnen.
Flexmoment helpt klanten in heel Nederland
Sluiten