Salarisadministratie: zelf doen of uitbesteden? - Kennisbank - Flexmoment
Menu

Salarisadministratie: zelf doen of uitbesteden?

Salarisadministratie: doet u die zelf of besteedt u hem uit?

De salarisadministratie van uw onderneming is tijdsintensief en complex. De wetten en regels veranderen meerdere keren per jaar en al die wijzigingen moet u bijhouden. Denk maar aan de WAB, die op 1 januari 2020 ingevoerd wordt. Daarnaast veranderen ook de gegevens van uw werknemers regelmatig; denk aan

  • het aantal gewerkte uren;
  • tijdelijke contracten;
  • declaraties en bonussen.

Dus de vraag of u uw salarisadministratie zelf moet doen of dat u hem beter uit kunt besteden is helemaal niet zo vreemd. 

Waarom u een salarisadministratie moet bijhouden

Als werkgever bent u verplicht een salarisadministratie bij te houden. Uw loonadministratie geeft de Belastingdienst inzicht in de salarisuitbetalingen aan uw medewerkers. Op de website van de belastingdienst leest u precies waar uw salarisadministratie aan moet voldoen.

Wanneer u net uw eerste personeel aangenomen heeft, lijkt het logisch om de salarisadministratie zélf bij te houden. Maar begint u te groeien of heeft u veel personeel, dan kan uitbesteden kansen bieden. 

Voordelen salarisadministratie zelf doen

Zoals gezegd, lijkt het logisch om als MKB’er de salarisadministratie zelf te doen. U heeft de administratie dan immers in eigen hand en bent van niemand afhankelijk. Een ander voordeel kan zijn, dat u snel een berekening voor uw personeel kunt maken. 

Nadelen als u de loonadministratie zelf doet

Er zitten echter ook nadelen aan het zelf doen van de salarisadministratie. Zo moet u continu op de hoogte zijn van alle wetten en de regels voor de salarisadministratie. Deze wijzigen nogal eens. Alleen al met het bijhouden van die wijzigingen zult u behoorlijk wat tijd kwijt zijn. Als u een klein bedrijf heeft, met maar een paar man personeel, staat de tijd die u besteedt aan het bijhouden van mutaties niet in verhouding met de opbrengsten. U kunt deze tijd namelijk niet besteden aan ondernemen. 

Een ander nadeel is, dat u zelf verantwoordelijk bent voor het opzetten van een correcte administratie. U kunt natuurlijk uw salarisadministratie opzetten in een spreadsheetprogramma, zoals Excel, maar dat is tijdrovend én foutgevoelig. Een softwareprogramma of een module die aansluit op uw bestaande systemen kost u een paar lieve duiten. Zou u dan niet toch overwegen de salarisadministratie uit te besteden? 

Voordelen van salarisadministratie uitbesteden

Wanneer een externe partij uw salarisadministratie voert, neemt deze u veel werk uit handen. En u hoeft zich geen zorgen meer te maken of alles wel klopt.  Maar er zijn nog meer voordelen. 

Uw medewerkers zullen tevredener zijn. Dat is nogal een statement, he? Maar wist u, dat problemen met de salarisuitbetaling in hoge mate bijdragen aan de ontevredenheid van medewerkers? Laat u uw salarisadministratie door een administratiekantoor regelen, dan weet u zeker dat alles correct aangeleverd wordt bij de Belastingdienst. Uw medewerkers krijgen altijd op tijd en correct uitbetaald én krijgen zij hun maandelijkse loonstrook op het afgesproken moment.

Uitbesteden salarisadministratie

Bij het uitbesteden van uw salarisadministratie hoeft u zich geen zorgen te maken over soft- en hardware. Dat bespaart u niet alleen veel geld, maar ook de nodige kopzorgen. Want wat doet u als uw server crasht? Hoe zorgt u dat al uw gegevens netjes en correct geback-upt worden én weer in te lezen zijn voor de volgende salarisuitbetaling? 

U hoeft niet meer alles te weten van iedere wetswijziging. Daardoor ‘verdoet’ u geen tijd meer en kunt u zich bezighouden met wat er echt toe doet: Ondernemen en zorgen dat uw bedrijf winstgevend is en blijft.

Als we het dan toch over winst hebben; door uw salarisadministratie uit te besteden aan een betrouwbare partner, houdt u grip op uw kosten. Tegenwoordig besteedt u uw loonadministratie eenvoudig uit voor een vast bedrag per maand of beter nog: een laag bedrag per loonstrook. Op die manier weet u precies wat uw salarisadministratie per maand of per jaar kost. 

Zitten er ook nadelen aan de loonadministratie uitbesteden?

Bent u een extreem vrije geest? Dan is de salarisadministratie buiten de deur leggen misschien niets voor u. U kunt immers minder snel een berekening maken en omdat u niet exact weet hoe het met alle wetswijzigingen zit, kunt u het gevoel krijgen dat u te afhankelijk wordt van uw administratiekantoor. 

Maar bent u voornamelijk gefocust op het laten groeien en floreren van uw bedrijf en medewerkers? Wilt u zeker weten dat de Belastingdienst of het UWV niet ineens aan uw deur staan, omdat er iets niet correct geadministreerd is? Dan zitten er eigenlijk geen nadelen aan het uitbesteden van uw salarisadministratie! 

Wilt u weten hoe Flexmoment u ondersteunt bij uw salarisadministratie?

Denkt u dat het uitbesteden van uw salarisadministratie wel eens dé oplossing voor u kan zijn? Neem dan rustig even een kijkje en zie of Flexmoment bij uw werkwijze past. Weet u het niet zeker of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. We beantwoorden al uw vragen graag! 

Cao

Behorend bij: Salarisadministratie: zelf doen of uitbesteden?

Pensioenfonds

Behorend bij: Salarisadministratie: zelf doen of uitbesteden?


Wilt u meer weten over dit onderwerp?


Verstuur uw contactgegevens aan ons, dan nemen wij snel vrijblijvend contact met u op.

Uw naam: *
Uw e-mailadres: *
Uw telefoonnr:
Vraag/opmerking: *

* Verplichte velden
Staat uw artikel er niet tussen? Neem dan contact met ons op Contact opnemen
Copyright Flexmoment  |  BECONNUMMER:  720665  |  Disclaimer  |  Privacy Verklaring  |  Algemene Voorwaarden en Verwerkersovereenkomst
Design & development by: Timeless Design
x
Vraag via WhatsApp
CHAT MET ONS OP HET NUMMER 085 864 0124 Vandaag beschikbaar: 0:00-0:00
Onze excuses, op dit moment is onze Chat offline
Wilt u met ons Chatten? Gebruik bovenstaand nummer in uw WhatsApp om de chat te beginnen.
Flexmoment helpt klanten in heel Nederland
Sluiten