Voor bloemisten is er Pensioenfonds Detailhandel - Flexmoment
Menu
Kwaliteit in salarisadministratie
20 plus jaar ervaring binnen MKB
Vaste scherpe tarieven zonder verrassingen
Salarisadministratie uitbesteden? Bereken uw voordeel

Bloemen en Planten (Detailhandel)

Pensioenfonds detailhandel voor bloemisten

Werknemers in deze sector zijn wat het pensioen betreft ondergebracht bij de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel. Zij nemen vanaf de leeftijd van 20 jaar automatisch deel aan deze verplichte pensioenregeling. Vanaf dat moment wordt ook de premie in rekening gebracht. Het Pensioenfonds Detailhandel is in 1972 opgericht. Het is een verplicht gesteld pensioenfonds voor de werkgevers in de bedrijfstak detailhandel. Naast de verplichte regeling kent het pensioenfonds een aantal niet-verplichte regelingen voor werkgevers en werknemers.

Andere pensioenuitvoerder

Het Pensioenfonds Detailhandel is per 1 januari 2021 overgestapt naar de uitvoerder Capgemini. De reden is de mogelijkheid om het administratieve proces rondom het pensioen zo makkelijk én zo persoonlijk te maken. Op het nieuwe portaal zijn nu alle pensioenzaken eenvoudig zelf te regelen en is dus ook de status van de verwerking van UPA-berichten “realtime” te zien.

Wijziging in 2021

Vanaf 1 januari 2021 zijn de pensioenpremies voor de verplichte regeling verhoogd en dat geldt ook voor de werkgevers. Gelijktijdig is de pensioenopbouw voor werknemers verlaagd. De stijging bleek onvermijdelijk. Op de eerste plaats door de aanhoudende lage rente en de verwachte lagere opbrengsten uit beleggingen. Om de premiestijging enigszins te beperken heeft het fonds ervoor gekozen om de pensioenopbouw te verlagen. Deze aanpak zal blijven bestaan tot er een nieuw pensioenstelsel komt of met een maximum van 5 jaar.

Pensioenfonds Detailhandel

Op 1 juli 2020 kwam een pensioenakkoord tot stand voor de detailhandel. Zoals bekend omvat de detailhandel een groot aantal ondernemingen en evenredig veel deelnemers. Het pensioenakkoord kan niet gerangschikt worden onder de standaard pensioenregelingen. Er is namelijk een keuze mogelijk uit twee pensioencontracten. Maar eerst de algemeen geldende kernpunten:

 • Besloten is de AOW-leeftijd minder snel omhoog te laten gaan.
 • De AOW-leeftijd wordt tot 2022 bevroren op 66 jaar en 4 maanden. In 2024 loopt deze op tot 67 jaar.
 • De doorsneesystematiek is afgeschaft.
 • Er wordt een keuze uit twee verschillende pensioencontracten geboden.
 • De nieuwe wetgeving zal op 1 januari 2022 gereed zijn wat moet leiden naar een nieuw pensioencontract op uiterlijk 1 januari 2026.

De sociale partners kunnen kiezen uit twee nieuw pensioencontracten

Pensioencontract 1 is de basis en pensioencontract 2 is op vier punten afwijkend.

Pensioencontract 1:

 • Dezelfde pensioenpremie, ongeacht de leeftijd, in een persoonlijk potje.
 • Het totaal belegd vermogen geldt voor iedereen gezamenlijk in voor- en tegenspoed.
 • De verdeling van het rendement over alle leeftijden wordt vooraf vastgesteld, maar voor mensen die ouder zijn geldt een lager beleggingsrisico.
 • Er is een solidariteitsreserve, als compensatie te gebruiken in slechte beleggingsjaren.
 • Vanaf de ingang van het pensioen wordt het persoonlijk potje gebruikt voor de jaarlijkse pensioenuitkering. De rendementen worden over toekomstige jaren uitgesmeerd.
 • Er is geen noodzaak meer om buffers in te houden.
 • Het contract omvat ook een nabestaandenpensioen en een dekking bij arbeidsongeschiktheid.
 • In geval van al opgebouwde pensioenen worden deze in principe in een persoonlijk potje omgezet.

Pensioencontract 2:

Dit is gelijk aan pensioencontract 1 maar kent 4 afwijkende regelingen:

 • Het pensioenfonds belegt voor iedereen afzonderlijk zijn eigen persoonlijk potje.
 • Men kan eventueel kiezen voor meer of minder risico.
 • Het behaalde rendement komt voort uit de aanwezige beleggingen in het persoonlijke potje.
 • Er is geen solidariteitsreserve.

Veranderende regelgeving en/of wijzigingen in voorwaarden zijn aan de orde van de dag. Dat is ook natuurlijk ook merkbaar bij de salarisadministratie, de cao en de pensioenregels. De salarisadministratie kan volkomen veilig en geheel online worden uitbesteed en dat geeft ruimte voor alle aandacht voor de detailhandel.

Branche SectorBloemen en Planten CaoGespecialiseerde detailhandel in bloemen en planten PensioenfondsU bent hier Zoekt u wat anders? Start Wizard
Tijd en geld besparende tip! Wilt u als werkgever niet meer belast worden met de administratieve uitvoering van uw cao en de pensioenverzekering? Kijkt u dan eens hoe eenvoudig en voordelig het is om uw salarisadministratie uit te besteden. Dat bespaart u zorgen en levert u extra tijd op. Voor informatie en condities klik hier. Wilt u als werkgever niet meer belast worden met de administratieve uitvoering van uw cao en de pensioenverzekering?

Wilt u meer weten over dit onderwerp?


Verstuur uw contactgegevens aan ons, dan nemen wij snel vrijblijvend contact met u op.

Uw naam: *
Uw e-mailadres: *
Uw telefoonnr:
Vraag/opmerking: *

* Verplichte velden
Branche SectorBloemen en Planten CaoGespecialiseerde detailhandel in bloemen en planten PensioenfondsU bent hier Zoekt u wat anders? Start Wizard
Salarisadministratie op basis van uw cao verzorgen? We leiden u naar de eenvoudigste oplossing. Te Ingewikkeld? Laten we onze agenda’s op elkaar afstemmen voor een verhelderend adviesgesprek. Verrassend maar niet verplichtend. 085 - 8640124
Copyright Flexmoment 2019 - 2021  |  BECONNUMMER:  720665  |  Disclaimer  |  Privacy Verklaring  |  Algemene Voorwaarden Salarisadministratie
Design & development by: Timeless Design
x
Vraag via WhatsApp
CHAT MET ONS OP HET NUMMER 085 864 0124 Vandaag beschikbaar: 09:00-22:30
Onze excuses, op dit moment is onze Chat offline
Wilt u met ons Chatten? Gebruik bovenstaand nummer in uw WhatsApp om de chat te beginnen.
Flexmoment helpt klanten in heel Nederland
Sluiten