Ouderdomspensioen wordt in de Horeca & Catering branche door medewerkers opgebouwd in het door de sociale partners opgericht pensioenfonds zolang hun werkgever is aangesloten bij dit fonds. De opbouw begint vanaf de 21 jarige leeftijd en gaat door tot het 68e levensjaar. Voor het jaar 2020 geldt dat de opbouw gaat over een deel van het salaris tot € 38.644,- bruto per jaar. Hiermee wordt het maximum salaris bedoeld en indien er fulltime gewerkt wordt. Bij parttime werken is de opbouw verhoudingsgewijs lager. Boven genoemd maximum salaris wordt er geen pensioen opgebouwd.
Op het moment dat een medewerker met een pensioenopbouw in de Horeca & Catering met pensioen gaat bestaat het inkomen uit de volgende elementen:
Het is voor een medewerker heel nuttig om uit te zoeken of een elders opgebouwd pensioen meegenomen kan worden naar de nieuwe werkgever. Waar vroeger pensioenbreuken ontstonden kan dit nu in veel gevallen door waardeoverdracht voorkomen worden. Voorts mag niet vergeten worden hoe het nabestaandenpensioen ingeregeld moet worden.
Alle betrokken sociale partners, pensioenfondsen, politieke partijen en het kabinet proberen al jaren een nieuw pensioenstelsel in te richten. Het lijkt er op dat dit in 2020 gaat lukken. Dat zal zeker een leiden tot veel informatie door pensioenfondsen om de nieuwe regels uit te leggen en de consequenties voor te houden.
Laat uzelf de elders beheerde salarisadministratie serveren
Want die salarisadministratie hoeft u echt niet meer zelf te doen. In veel gevallen is het veel efficiënter om deze uit te besteden, zodat u de handen vrij houdt om uw klanten optimaal te serveren. Het aardige is dat het uitbesteden nagenoeg kostenneutraal kan plaatsvinden.